zweten

Spaanse hypnosesekte

Afbeelding Adam en EvaEen opvatting die vroege hypnotiseurs overnamen uit het magnetisme was de gedachte dat vooral zwakke mensen en de minder intellectueel begaafden gevoelig zijn voor hypnose. Inmiddels is weten we dat de hypnotiseerbaarheid geen bijzondere talenten vereist maar in 1888 was het nog ziet zover en daarvan trokken sommigen profijt…

 Op 17 maart 1888 telegrafeerde een correspondent de lezers van de ‘Diario de Madrid’ het volgende:

‘U herinnert zich dat ik enige tijd geleden schreef over een opmerkelijke groep religieuze fanatici in een klein dorp in Tolox in de provincie Malaga. De aanhangers van deze godsdienst hadden het in hun hoofd gehaald, of beter gezegd zich laten wijsmaken door hun leider, een vrouw die zich profetes noemt, dat de hoogste vorm van godsdienst is om alle dagelijkse dingen te doen in het eenvoudige kostuum van Adam en Eva van voor de zondeval. Dit nu leidde tot nader onderzoek door de overheid. Want alsof dat niet erg genoeg was greep de overheid in omdat dit niet de enige afwijking was van wat gewone stervelingen doen. Zo behoort het ook tot hun doctrine om zichzelf te verwonden aan handen, borst en voeten zoals bij een kruisiging. Ook verbrandden ze alle of bijna alle wereldse bezittingen in de overtuiging dat een hogere macht hen zal voorzien van voedsel. Dit gedrag vond de regering vreemd genoeg om een paar leiders van deze vreemde sekte voor de rechter te brengen.

De meest buitengewone onthullingen werden gedaan waaronder verklaringen van de misleidde mensen over spirituele manifestaties.  

De regering wilde weten hoe het kwam dat deze mensen zo ver gingen in hun overtuiging en voor het eerst in de Spaanse geschiedenis liet justitie door medisch specialisten de verdachten onderzoeken op hun hypnose-gevoeligheid.

Bijna alle verdachten bleken uitstekende subjecten te zijn. De dokters deden allerlei buitengewone experimenten met de verdachten.                                  

Een van hen kreeg in hypnose het bevel te transpireren waarna hij onmiddellijk overvloedig begon te zweten. Een andere verdachte moest een zeer hoge berg te beklimmen terwijl hij in een gewone kamer was. Deze man gedroeg zich werkelijk alsof hij aan het klimmen was en had een zware ademhaling terwijl zijn hart heftig klopte. Nadat hem verteld was dat hij de top bereikt had verdwenen geleidelijk deze uitputtingsverschijnselen. Anderen werden geprikt met lange spelden zonder dat ze lieten merken iets te voelen.’

De correspondent verwacht dat het proces een paar dagen langer zal duren en vermoedelijk zal resulteren in lage straffen omdat de verdachten voor merendeel slechts onschadelijke zwakbegaafde mensen lijken te zijn.