man en kind

‘Meten is weten’ of ‘Ervaring is weten’ 

Als we het over stress hebben dan kunnen we onderscheid maken tussen fysieke, mentale en emotionele stress.

Als we het eigenlijk andersom bekijken zien we ook dat dezelfde drie vormen van stress ook bronnen van energie kunnen worden. Waar mensen de meeste vitale energie door verliezen is de emotionele stress. Dit ontregelt op zijn beurt de mentale en fysieke balans. Wordt het emotionele evenwicht hersteld dan wordt de persoon weer mentaal en fysiek krachtig. Dit draagt weer bij aan emotionele veerkracht. En deze cirkel van elkaar positief beïnvloedbare gebieden – fysiek, mentaal, emotioneel – bevordert de homeostase, de staat waarin lichaam en geest elkaar ondersteunen, aansterken, herstellen.

Hoe komt dit?

Wetenschappelijk onderzoek (1)  laat zien dat verschillende organen – darmen, immuunsysteem, lever, hart – positief reageren op de krachtige geneeswerkende werking van oxytocine oftewel gelukshormoon of liefdeshormoon genoemd. Bij het ervaren van positieve emoties maakt het lichaam oxytocine aan. Om deze reden zijn positieve gevoelens en emoties van essentieel belang als het gaat om herstel, genezing en je gelukkig voelen. Mensen die verstandelijk kunnen denken dat ze gezond of gelukkig zijn zonder het voelen c.q. ervaren van deze emoties kunnen geen invloed uitoefenen op hun autonome zenuwstelsel. Verandering brengen in het autonome zenuwstelsel is van vitaal belang omdat het autonome zenuwstelsel de opslagruimte van de onderbewuste programmering is. Verandering brengen in deze onderbewuste programmering is van vitaal belang omdat deze ons dagelijks leven bestuurt. Het is ons besturingssysteem.

Door emoties te ervaren (krachtgevende of verzwakkende) verander je voortdurend je besturingssysteem. Met andere woorden als je positieve emoties omarmt en je deze intens ervaart dan activeer je je onderbewustzijn en train je je autonome zenuwstelsel om die chemische reacties in je lichaam tot stand te brengen die overeenkomen met deze positieve emoties en gevoelens. Het lichaam maakt op dat moment gezonde hormonen aan, zoals oxytocine, serotonine, etc. waardoor je bij herhaling lichamelijk en geestelijk gezonder en gelukkiger wordt.

Andersom bij een regelmatige beleving van overlevingsemoties (angst, woede, frustratie, boosheid, enz.) programmeert je je onderbewustzijn zodanig dat je overlevingsgedrag aantoont. Ook al ga je vanuit je wilskracht je best doen om de kwaliteit van je leven te verbeteren, zal dit tevergeefs zijn zolang je je onderbewuste niet aanpakt.
Kies je bewust voor het ervaren van positieve en krachtgevende emoties en gevoelens dan wordt je besturingssysteem zodanig geprogrammeerd dat je een verschuiving gaat ervaren van beperkende emoties naar creatieve emoties, van het vastklampen aan het bekende naar het omarmen van het onbekende, van zelfzuchtigheid naar onzelfzuchtigheid, van de wereld van de 5 zintuigen naar de wereld voorbij deze zintuigen, van het geloven dat de buitenwereld de realiteit is naar het weten dat de innerlijke wereld de realiteit is, van bewust denken naar de onderbewuste flow van informatie, van materie naar energie en dus van overleven – waarbij je als buitenstander naar wat je aangedaan wordt kijkt – naar scheppen – waarbij jij begrijpt dat jijzelf de kwaliteit van je leven bepaalt.

De verschuiving gaat verder van uitsluitend vertrouwen op wetenschappelijke feiten zoals onze Westerse materialistische wereld ons geleerd heeft naar vertrouwen op hetgeen we persoonlijk ervaren zoals de Oosterse wijsheid ons leert. Een verschuiving als het over weten gaat van ‘Meten is weten’ naar ‘Ervaring is weten.’

Hypnose is een uitstekend middel om deze switch mogelijk te maken zowel voor jezelf als voor je klanten.

Referenties:
(1)   M.G.Cattaneo, G. Lucci, L.M. Vicentini – “Oxytocin Stimulates in Vitro Angiogenesis via a Pyk-2/Src-Dependent Mechanism”, Experimental Cell Research, vol. 315, no. 18: pp. 3210-3219 (2009)

A.    Szeto, et al. – “Oxytocin Attenuates NADPH Dependent Superoxide Activity and IL-6 Secretion in Macrophages and Vascular Cells”, American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism, vol. 295, no. 6:pp. E1495-501 (2008)

H.J. Monstein et al. – “Oxytocin and Oxytocin-Receptor mrna Expression in Human Gastrointestinal Tract, Regulatory Peptides, vol. 119, no. 1-2:pp. 39-44 (2004)

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in hypnose, de kracht van hypnose voor persoonlijke verrijking of voor het volgen van een opleiding kijk dan op deze pagina.