Vrouw met rugpijn visual

Fibromyalgie en lupus

Aanpakken in één sessie
Onmogelijk!

Ongeveer acht maanden geleden belde mijn dochter uit Zuid-Florida en vroeg of ik kon helpen met haar vriendin Sue. Sue is vriendin van mijn dochter sinds de lagere school en is nu 45 jaar oud. Al vanaf kind beschouwen we haar als een lid van onze familie. Tijdens haar schooljaren bezocht ze ons huis regelmatig.

Ongeveer drie jaar geleden, werd Sue gediagnosticeerd met fibromyalgie. Dat was een verschrikkelijke diagnose voor haar, vooral omdat ze een gescheiden alleenstaande moeder is met een negenjarig kind. Ze werkte in het management van een groot bedrijf. Een enorm drukke en stressvolle baan, die het uiterste vergde van haar concentratie en energie. Omdat de symptomen van fibromyalgie toenamen, onderging ze vrijwel de gehele dag een brandende pijn. Als ze s’avonds thuis kwam, wilde ze eigenlijk alleen nog naar bed. Helaas was dat niet mogelijk. De behoeften van haar jonge kind hadden voorrang op haar eigen behoeften.
Deze pijnlijke strijd duurde ongeveer anderhalf jaar. Toen werd ze geconfronteerd met een andere diagnose. Naast fibromyalgie werd ze nu gediagnosticeerd met lupus. Lupus is en verschrikkelijke ziekten die afgrijselijke gewrichtspijn en ontstekingen veroorzaakt. De vrouw had nu last van zowel fibromyalgie als lupus. De meeste mensen zouden de strijd opgeven tegen de afgrijselijke pijn die ze elke dag had. Maar ze kon zich die luxe niet veroorloven, vanwege haar jonge kind en alle verantwoordelijkheid die de opvoeding met zich meebracht.
Haar routine gedurende de volgende maanden was om met pijn op te staan, haar kind gereed maken voor school, zichzelf gereed maken om naar het werk te gaan, gedurende 9 tot 12 uur om te gaan met allerlei stressvolle zaken. Dan weer met volle pijn naar huis te  rijden om voor het kind te zorgen totdat het bedtijd was. De ondraaglijkheid van een dag als deze is niet te beschrijven voor degenen die nog nooit met deze ziekten hebben te maken gehad.

Ze kreeg verschillende typen medicatie voorgeschreven. Deze medicijnen verminderden de pijn enigszins, maar veroorzaakten moeilijkheden zoals duizeligheid en andere neveneffecten die haar werk beïnvloedden. Ze had het idee dat door haar onvermogen om te functioneren op het hoge niveau van haar beroep, haar baan in gevaar kwam. Verschrikkelijke omstandigheden voor een jonge alleenstaande moeder.
Toen mijn dochter mij vroeg of ik met Sue zou kunnen werken, om de intensiteit van haar pijn te verminderen, legde ik haar uit dat het zeker mogelijk was om de pijn te verminderen, maar dat het ook mogelijk was, als in zoveel zaken, om de oorzaak te verwijderen door gebruik te maken van hypnose. Natuurlijk dacht ik dat dit de betere methode was om in te zetten. Helaas was Sue erg nauw verbonden met mij en mijn familie. Ik wist dat de techniek waarbij zij het meest baat zou hebben, regressie zou vereisen, met het risico dat diepe persoonlijke gevoelens en zaken aan mij blootgesteld zouden worden. Hieraan zou zij waarschijnlijk weerstand bieden, op grond van onze persoonlijke familiaire relatie.

Ik legde haar uit dat ik graag iemand zou willen aanbevelen, waarvan ik dacht dat Sue goed mee zou kunnen opschieten, en die absoluut capabel was om het type werk te doen dat nodig was om succes te hebben. Sue vroeg me om iemand voor haar te vinden en ze begreep mijn redenen om niet zelf met haar te werken. Ik keek mijn bestanden na met studenten die nu fulltime werkzaam zijn als OMNI hypnotherapeut en één naam sprong naar voren. Ze was werkzaam in Florida. Haar naam was Kathryn Napier. Ze noemt zichzelf een country girl en heeft beslist een Tennessee accent in haar stem. Het is plezierig om naar haar te luisteren.
Kathryn haalde haar diploma in de Basis tot Gevorderden Hypnotherapeut klas ongeveer vier jaar geleden. Ik herinner mij haar enthousiasme en toewijding om het werk te doen dat geleerd wordt in de Omni-Hypnosis training centers®. Dat betekent, dat het altijd het credo is van Omni-Hypnosis training center® om te werken met de filosofie dat elk probleem een oorzaak heeft en dat het de missie is van de therapeut om de oorzaak te vinden en het op te lossen. Kathryn gelooft in die aanpak en gebruikt het elke dag in haar praktijk.
Ik nam contact op met Kathryn en legde haar de situatie uit “Geen probleem” zei ze. Ze was bereid om naar Fort Lauderdale deel te reizen om met Sue te werken. Ik wist dat is een grote uitdaging was voor Kathryn, omdat zij dat deed op mijn verzoek en omdat de cliënt nauw verbonden was aan onze familie. Ik ben er zeker van dat dit een grote druk op haar uitoefende.
Ik nam contact op met een arts in Fort-Lauderdale waarmee ik vele jaren had gewerkt. We kregen toestemming en een verwijsbrief voor Kathryn om met Sue te kunnen werken. Voordat je met enig medisch, psychologisch of tandarts probleem kunt werken in de staat Florida moet je een verwijsbrief hebben van een arts.

Kathryn reisde naar Fort-Lauderdale op vrijdagmiddag. Ze zou die avond haar eerste sessie hebben. Daarna zou ze deze , zo nodig, opvolgen met andere sessies gedurende het weekend.
Nadat ze gereden had door verschrikkelijk weer met zware stormen, arriveerde Kathryn rond 6:30 uur ‘s avonds en checkte ze zich in het hotel dat ik voor haar geboekt had. Sue’s afspraak was om 7:00 uur ‘s avonds. Sue meldde zich op tijd. Ook al was Kathryn vermoeid van de reis, ze was gereed om het werk te doen.

Toen Sue binnenkwam, was ze zwaar vermoeid van de hele week werken en had ze heel veel pijn in haar spieren en gewrichten. Ze vertrouwde Kathryn toe dat ze overwogen had om zelfmoord te plegen. Ze dacht dat het leven de moeite waard niet meer was.
Na een aantal minuten gepraat te hebben met Sue, realiseerde Kathryn zich, dat het normale bewustzijn niet meer bruikbare informatie zou geven. Ze besloot om haar meteen in hypnose te brengen. In verband met Sue’s vermoeidheid, besloot Kathryn om de 3 minuten durende Elman inductie te gebruiken en daarna meteen door te gaan met regressie. Dat leek haar de optimale aanpak. Nadat somnambulisme was verkregen, zei Kathryn als volgt: “terwijl ik terug tel van 10 naar één, ga je terug naar de eerste situatie dat het probleem veroorzaakt heeft waarvoor je vandaag bij mij bent.” Let op dat ze haar niet terugzond naar een specifieke gebeurtenis, ook gebruikte ze de woorden fibromyalgie of lupus niet. Dat zijn betekenisloze labels voor het onderbewustzijn.

Laat me opsommen wat Kathryn ontdekte. Allereerst kwam ze er achter dat Sue toen zij een tiener was een aantal slechte keuzes had gemaakt. Verder maakte ze een slechte keuze met de man die ze trouwde, maakte ze ook een aantal slechte besluiten in haar sociale leven met betrekking tot mannen na haar huwelijk. Zoals je misschien al zult vermoeden, creëerden deze negatieve keuzes en besluiten een enorme negatieve emotie in het onderbewustzijn. Die emotie heet SCHULDGEVOEL.
Sue had een groot aantal negatieve gevoelens van schuldgevoel verzameld gedurende vele jaren in haar onderbewustzijn. We weten allemaal dat schuldgevoel een actie vereist en die actie is straf. Volgens het onderbewustzijn van Sue  is er geen betere manier dan zichzelf te straffen door fibromyalgie en lupus. Dit is de perfecte straf. Het veroorzaakt dat ze mislukt op haar werk, mislukt in haar sociale leven, en mislukt om haar kind op te voeden. Iedereen zou zeggen dat dit de absolute route is naar zelfmoord.
Zoals het Omnicredo zegt: “zoek de oorzaak en los het op”. Na nog een aantal andere schuldgevoelens veroorzakende gebeurtenissen in Sue’s onderbewustzijn te hebben geïdentificeerd, was Kathryn ervan verzekerd dat zij de oorzaak had gevonden van Sue’s ernstige ziektes. Daarom ging ze verder met de tweede helft van de therapie: “los het op”. Omdat Sue tegen Kathryn had verteld dat ze alles wilde doen om van het probleem af te komen, deed ze precies wat Kathryn van haar vroeger. De focus van deze transformatie richt zich op vergeving. Allereerst moest zij de mensen vergeven die haar zo zeer hadden gekwetst in het verleden. Toen moest ze zichzelf vergeven voor alle slechte keuzes die ze had gemaakt. Kathryn realiseerde dat door gebruik te maken van de techniek die “stoeltherapie” heet. Dat was een langdurig proces, dat meer dan één uur duurde.

De sessie eindigde met een 10 minuten durende versterking van het werk door positieve directe suggesties te geven gecombineerd met het versterken van het idee dat ze los was van haar verleden en een mooie zonnige toekomst voor zich had. Toen Sue terugkwam uit hypnose, voelde het voor haar niet aan alsof er veel veranderd was. In feite voelde ze zich meer vermoeid dan ooit, maar ze zei dat het aan voelde alsof er een verschuiving had plaatsgevonden.

De volgende sessie van Sue startte om 10:00 uur de volgende dag (zaterdag). Toen ze binnenkwam in de hotelkamer van Kathryn, was er een grote glimlach op haar gezicht. Ze zei dat de pijn verdwenen was en dat ze zich beter voelde dan ze zich in jaren had gevoeld. Ze was er door in de war gebracht, want ze wist niet of dit blijvend was. Op dat moment was Kathryn ook van haar stuk gebracht. Ze overwoog om deze niet verder te gaan met wat er al gebeurd was en Sue naar huis terug te sturen om te zien wat er in de toekomst zou gebeuren. Ze besloot echter om nog een hypnosesessie te doen.

In de tweede sessie bracht Kathryn haar met behulp van een regressie terug naar de periode toen de symptomen zich begonnen te vertonen en ze ging na of er nog enige negatieve emotie aanwezig was. Ze kon niets meer vinden. De vergeving had haar werk perfect gedaan. Kathryn besloot om te versterken met behulp van directe suggesties voor zelfwaardering en zelfvertrouwen.
Daarnaast vroeg ze aan Sue of zij begrepen had wat de les van haar onderbewustzijn was? Waarom had ze de ziektes? En was ze akkoord om ze te laten gaan om verder te leven zonder ongemak … omdat de lessen nu geleerd waren … en met veel emotie riep Sue ja, ja, ja … Kathryn gaf aan het onderbewustzijn van Sue de opdracht om vergelijkbare personen en situaties te herkennen zodat ze er niet langer het slachtoffer van zou worden … en om te realiseren, dat ze soms out of the box moet stappen om te zien wat ze gedaan heeft en hetgeen dat het niet langer werkt om verbeteringen aan te brengen. Hier werkte ze aan het versterken van alle suggesties. Na ongeveer 45 minuten beëindigde ze de sessie. Sue zei dat ze zich geweldig voelde alsof ze herboren was. Kathryn zei: “ik zie je om 3:00 uur vanmiddag terug.”
Om 3:00 uur begon de derde sessie. Later vertelde Kathryn dat ze dacht dat deze derde sessie niet echt nodig was, maar omdat ik haar gevraagd had, wilde ze er zeker van zijn dat er niets achtergebleven was. In deze sessie was het niet langer nodig om regressie toe te passen. Ze gebruikte Ultra-Hight® en kwam er achter dat alles oké was. Nogmaals versterkte ze krachtig de suggesties voor zelfwaardering en zelfvertrouwen en suggesties voor een mooie toekomst. De sessie eindigde om 4:00 uur ‘s middags en Sue ging naar huis. Kathryn ging ook naar huis.

Omdat Sue zo’n goede vriend is van onze familie, horen we vrijwel dagelijks over hoe het met haar gaat. Er zijn negen maanden voorbijgegaan sinds de hypnosesessies. Sinds die tijd heeft Sue absoluut geen ongemak meer dat in verband gebracht kan worden met de fibromyalgie of de lupus in haar lichaam. Ze is gelukkig, enthousiast en juicht over haar nieuwe leven. En ik verwacht dat dit ook in de toekomst zo zal zijn. Onthoud en wees ervan overtuigd dat elk probleem een oorzaak heeft. Als we de oorzaak kunnen vinden, kunnen we het meestal maken.
De daaropvolgende week sprak ik met Kathryn. Ik vertelde haar dat ze geweldig werk had verricht en dat het voor Sue aanvoelt alsof ze haar leven aan haar te danken heeft. Kathryn’s antwoord was grappig. Ze zei: “het was geen grote zaak, dat is wat ik elke dag in mijn praktijk doe.”. Ik realiseerde de waarde van haar woorden. Hypnotiseurs in het gehele land doen elke dag dit type werk. We horen nooit van hen. Het zijn geen supersterren. Zij schrijven niet in tijdschriften en maken geen presentaties. Ze gaan gewoon aan het werk en helpen de problemen van hun cliënten elke dag op te lossen. De enige waardering die ze ervoor krijgen is als ze ‘s ochtends in de spiegel kijken en houden van wat naar haar of hem terugkijkt.

Ik ken veel hypnotiseurs die zeggen dat het onmogelijk is om deze erge ziektes in één, twee of drie sessies op te lossen.
Hun training vertelt hen dat ze alleen kunnen werken met directe suggesties voor deze problemen en dat regressie gevaarlijk is en niet nodig is. Ik zeg dat dat onjuist is. De resultaten die zij gewoonlijk verkrijgen is een vermindering van pijn, waarbij regelmatig aanvullende sessies nodig zijn voor onderhoud en versterking. Ik heb medelijden met deze mensen en de cliënten waarmee ze werken. Ze zouden hen zoveel meer kunnen bieden en zo veel sneller. De medische studies hierover hebben ernstige tekortkomingen. Hun training richt zich alleen op directe suggesties. Zij hebben geen ervaring met hypnotische regressie, het gebruik ervan, de effecten en de uitkomsten.
Echter regressie voor alle typen medische en psychologische problemen is ver van nieuw voor mij. Dave Elman, Gill Boyne, ikzelf, Steve Parkhill en honderden en meer studenten, zowel artsen als therapeuten gebruiken het elke dag in hun praktijk over de gehele wereld met groot succes al sinds de veertiger jaren. Dave Elman vertelde me dat de grote hypnotiseurs ongeveer 25% van hun tijd gebruiken voor directe suggestie en 75% voor regressie. Dat zijn ook juist de percentages die ik in mijn werk realiseerde.
Naar mijn mening is Kathryn een held. Ze is een held omdat ze nooit naar mensen luistert die haar vertellen dat het onmogelijk is en dat het niet gedaan kan worden. Het is verbazingwekkend wat je kunt doen als je vertrouwen hebt dat je het kunt en je hebt de vakmanschap om het te verwerkelijken. Daarom zeg ik tegen al mijn lezers, luister niet naar degenen die je vertellen dat het onmogelijk is. Luister niet naar degenen die zeggen dat er geen enkele andere manier is om een zaak aan te pakken dan hun manier. Mocht je contact willen opnemen met-Kathryn en met haar bespreken hoe zij haar werk doet, je kunt haar vinden op www.avalonhypnosis.com.

Er is nog veel met betrekking tot hypnose en de mogelijkheden ervan die we niet kennen. Ons werk is om uit te zoeken welke aanpak werkt, ook al is het controversieel, om vervolgens deze aanpak te verbeteren. Op dit moment bevindt ons vak zich nog in de luiers voor wat betreft de mogelijkheden van professionele groei.

Jerry

Gerald Kein is de founder van Omni Hypnosis Training Center® in DeLand, Florida. Hij heeft duizenden hypnotherapeuten en hypnotiseurs opgeleid  uit meer dan 80 landen. Wereldwijd wordt hij erkend als een van de grootste docenten van klinische hypnose.