Portret Johan Eland

Johan Eland expert in hypnoseliteratuur

Johan Eland expert in hypnoseliteratuur schrijft voor ons regelmatige blogs. Met een sterke achtergrond in gedragswetenschappen en een diepe passie voor hypnose, heeft hij een opmerkelijk pad afgelegd naar nationale erkenning als literatuuronderzoeker.

Johan ElandHypnose: Van persoonlijke ervaring naar professionele passie

Ruim 30 jaar geleden gebruikte Johan hypnose om te stoppen met roken. De sessie was succesvol en wekte zijn interesse. Hij volgde een opleiding tot hypnotherapeut aan het Instituut voor Toegepaste Hypnose in Amsterdam. Hoewel hij niet als praktiserend hypnotherapeut werkte, boeide de theoretische kant van hypnose hem enorm. Johan ziet hypnose als een serieus vakgebied dat breed inzetbaar is. Het kan zowel klachten behandelen als kwaliteiten verbeteren en talenten ontwikkelen.

Een unieke bibliotheek over hypnose

Johan’s passie voor hypnose leidde tot het verzamelen van boeken. Dit begon als een hobby en groeide uit tot een uitgebreide collectie. Zijn bibliotheek bevat bijna 3000 zeldzame, oude en recente boeken over hypnose. Deze collectie is de grootste in Nederland. Studenten, onderzoekers en schrijvers bezoeken Johan regelmatig voor informatie. Zijn antiquariaat staat op afspraak open voor mensen die de boeken willen inzien.

Nieuwe publicaties en wetenschappelijke bijdragen

Johan deelt zijn kennis actief via allerlei publicaties zoals het boek over oxytocine en hypnose. Oxytocine, bekend als het ‘knuffelhormoon,’ bevordert sociaal contact en suggestibiliteit. Johan onderzoekt hoe hypnose de natuurlijke aanmaak van dit hormoon kan stimuleren. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met autisme.

Pleidooi voor meer onderzoek en onderwijs

Ondanks de groeiende acceptatie van hypnose in de medische wereld, ziet Johan nog veel ruimte voor verbetering. Hij pleit voor meer aandacht voor hypnose in medische opleidingen en de benoeming van een hoogleraar hypnose in Nederland. “Het beeld van hypnose is vaak vertekend. Verenigingen laten kansen liggen, vooral op wetenschappelijk gebied,” aldus Johan. Hij wil hypnose breder erkend en toegepast zien in zowel de klinische praktijk als in de samenleving.

Johan deelt zijn kennis om hypnose toegankelijker te maken voor een breed publiek. Zijn publicaties inspireren wetenschappers en geïnteresseerden. Hij blijft zich inzetten om hypnose naar een hoger wetenschappelijk niveau te tillen. Zijn werk toont het belang van hypnose en de vele voordelen ervan.

Johan Eland is te bereiken via zijn website www.lilith.nl

Artikelen van Johan Eland