Medische hypnose opleiding van OMNI in de klas

Opleiding medische hypnose

Inhoud

Inleiding opleiding medische hypnose

In de moderne gezondheidszorg wint medische hypnose aan populariteit als een krachtige therapie. Een medische hypnose opleiding biedt zorgprofessionals de mogelijkheid om deze kunst te leren en toe te passen in hun praktijk. Ontdek wat een medische hypnose opleiding inhoudt en hoe het jou kan helpen de geest te genezen. Medische hypnose, ook wel klinische hypnose genoemd, maakt gebruik van hypnose om medische en psychologische problemen te behandelen. Medische hypnose heeft een wetenschappelijke basis en behandelt effectief een breed scala aan aandoeningen. Voor zorgprofessionals biedt het de kans om een innovatieve en effectieve behandeloptie toe te voegen aan hun repertoire.

Medische hypnose en de wetenschap

Het artikel “The Efficacy, Safety and Applications of Medical Hypnosis: A Systematic Review of Meta-analyses” van Winfried Häuser, Maria Hagl, Albrecht Schmierer, en Ernil Hansen, onderzoekt de doeltreffendheid en veiligheid van medische hypnose. Door systematisch meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken te evalueren, bevestigt de studie dat hypnose effectief is bij het verminderen van pijn en emotionele stress tijdens medische ingrepen en bij het behandelen van het prikkelbare darmsyndroom. De bevindingen tonen ook aan dat hypnose een veilig alternatief is zonder meer bijwerkingen dan conventionele behandelingen, en benadrukken de potentie van hypnose als complementaire techniek in de geneeskunde.

Wat is medische hypnose?

Medische hypnose is een therapeutische techniek die wordt gebruikt om verschillende psychologische en fysieke aandoeningen te behandelen. Door middel van diepe ontspanning en gerichte aandacht helpt hypnose patiënten om toegang te krijgen tot hun onderbewustzijn en positieve veranderingen te bevorderen.

Bij medische hypnose wordt de patiënt in een trance-achtige staat gebracht, waarin hij of zij zich volledig kan concentreren en ontvankelijk is voor suggesties. Deze toestand van verhoogde suggestibiliteit maakt het mogelijk om pijn te beheersen, angsten te verminderen, en gedragsveranderingen te bevorderen. Het is een veilige en effectieve techniek die door getrainde professionals kan worden toegepast.

Lees ook onze white paper om meer te weten over medische hypnose en de wetenschappelijke grondslagen. Klik hier om de white paper digitaal te ontvangen.

 

Het belang van medische hypnose in de gezondheidszorg

De rol van medische hypnose in de gezondheidszorg is aanzienlijk. Het wordt gebruikt voor pijnbestrijding, angstvermindering, behandeling van chronische ziekten, en verbetering van de algehele geestelijke gezondheid. Door een medische hypnose opleiding te volgen, kunnen zorgverleners hun patiënten effectiever ondersteunen.

Medische hypnose passen we toe in verschillende medische disciplines, waaronder anesthesiologie, tandheelkunde, psychiatrie, en fysiotherapie. Het biedt een niet-invasieve, medicijnvrije behandeloptie die we complementair gebruiken naast traditionele medische behandelingen. Het vermogen om hypnose te integreren in de zorgpraktijk kan leiden tot verbeterde patiëntresultaten en een hogere patiënttevredenheid.

Voordelen van een opleiding medische hypnose

Het volgen van een opleiding medische hypnose biedt tal van voordelen, waaronder:

  • Verbeterde patiëntenuitkomsten: Door hypnosetechnieken toe te passen, kunnen zorgverleners de behandeling van verschillende aandoeningen optimaliseren.
  • Persoonlijke ontwikkeling: Leer nieuwe vaardigheden die je professioneel en persoonlijk kunt toepassen.
  • Innovatie in zorgverlening: Voeg een unieke en effectieve therapie toe aan je behandelrepertoire.
  • Vermindering van het afbreken van procedures: Angstige en gestresste patiënten kunnen bijdragen aan het moeten afbreken van procedures. Door de juiste communicatietechnieken (MindTalk®) in combinatie met hypnose te gebruiken vermindert het aantal procedures dat moet worden afgebroken.

Een opleiding medische hypnose stelt zorgverleners in staat om beter in te spelen op de behoeften van hun patiënten. Het biedt de mogelijkheid om op een holistische manier te werken, waarbij we zowel de fysieke als de mentale aspecten van gezondheid aanpakken. Dit resulteert in een algehele verbetering van de kwaliteit van de zorg die we bieden.

Verbetering van de zorg voor patiënten

Medische hypnose kan de kwaliteit van de zorg aanzienlijk verbeteren. Patiënten ervaren minder stress en angst tijdens medische procedures, en herstelprocessen kunnen versneld worden. Een opleiding medische hypnose leert zorgverleners hoe ze deze technieken effectief kunnen integreren in hun dagelijkse praktijk.

Door hypnose te gebruiken, kunnen zorgverleners patiënten helpen om beter om te gaan met pijn en ongemak, de angst voor medische ingrepen te verminderen, en het algehele welzijn te bevorderen. Dit leidt tot een positievere zorgervaring voor de patiënt en kan de resultaten van medische behandelingen verbeteren.

Waarom hebben we hypnose niet eerder gebruikt

“Over een paar jaar zullen we ons afvragen waarom we niet eerder hypnose hebben gebruikt,” zegt Dr. Claire-Anne Sigrist, dokter in het Universitair Ziekenhuis van Genève, Zwitserland (Hôpitaux universitaires de Genève, HUG) aan de NZZ (Neue Zuercher Zeitung, dagblad) op 18 januari 2018. Als grootste Universitair Ziekenhuis van Zwitserland investeert de HUG aanzienlijk in capaciteitsopbouw van haar medewerkers. Het ziekenhuis maakt met succes gebruik van hypnose in meer dan 30 verschillende behandelingen bijvoorbeeld bij:

  • Voor het kalmeren bij chirurgische ingrepen;
  • voor het verminderen van de bijwerkingen van chemotherapie;
  • pijnvermindering;
  • wanneer patiënten paniekaanvallen hebben in de MRI-buis…..

Een deel van het verplegend personeel is al opgeleid in het gebruik van hypnose. Tegen 2020 moet 10 procent van het therapeutisch personeel zijn opgeleid en in totaal zullen 2.200 verpleegkundigen en artsen informatie- en sensibilisatiecursussen hebben gevolgd.

Waarom gebruikt de HUG hypnose?

De HUG is overtuigd van het gebruik van hypnose omdat:

  • Hypnose effectief is;
  • de wonden genezen sneller;
  • er treden minder complicaties op;
  • hypnose helpt kosten te verlagen;
  • hypnose vermindert het gebruik van medicijnen;
  • patiënten keren eerder terug naar huis.

De wegen naar deze nieuwe strategie zijn geplaveid door het Universitair Ziekenhuis van Lausanne (CHUV). Gedurende een paar jaar heeft de kliniek voor brandwondenbehandeling een besparing van 25.000 Swissfrancs per ernstige brandpatiënt door hypnose gedocumenteerd in het impact journalism.

Verbetering van je praktijk

Door medische hypnose toe te voegen aan je praktijk, kun je je onderscheiden van andere zorgverleners. Het is een waardevolle aanvulling die je patiëntenbestand kan vergroten en je reputatie als innovatieve zorgverlener kan versterken. De vaardigheden die je leert in een opleiding medische hypnose kunnen je praktijk naar een hoger niveau tillen.

Het aanbieden van medische hypnose maakt je praktijk aantrekkelijker voor patiënten die op zoek zijn naar alternatieve en complementaire behandelingen. Het kan ook leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden met andere zorgprofessionals. Zij zijn mogelijk geïnteresseerd in het integreren van hypnose in hun eigen praktijk.

Voor wie is een opleiding medische hypnose?

Onze opleidingen zijn breed toegankelijk en worden gewaardeerd door artsen vanuit allerlei disciplines, tandartsen, physician assistants, klinisch psychologen, EHBO’ers, verpleegkundigen, operatiemedewerkers en veel meer.

Mogelijkheden voor een opleiding medische hypnose

HypnoseMentor biedt de volgende mogelijkheden ten aanzien van een opleiding medische hypnose afgestemd op verschillende zorgbehoeften: een opleiding voor acute en geplande zorg, en een opleiding specifiek gericht op de toepassing van hypnose bij kinderen. Beide opleidingen duren vier dagen en delen dezelfde inhoud voor de eerste twee dagen.

Medische hypnose opleiding OMNIOpleiding voor acute en geplande zorg (vier dagen)

De HypnoMed acute en geplande zorg  richt zich op het gebruik van medische hypnose in zowel acute situaties als geplande zorgtrajecten. Gedurende vier intensieve dagen leer je de basisprincipes van hypnose en hoe deze effectief toe te passen in een medische setting. De opleiding omvat theorie, praktijkoefeningen en casestudies om ervoor te zorgen dat je met vertrouwen hypnose kunt integreren in je dagelijkse zorgpraktijk.

Opleiding voor toepassing bij kinderen (vier dagen)

De HypnoMed medische hypnose voor kinderen  is speciaal ontworpen voor zorgprofessionals die zich willen specialiseren in het gebruik van hypnose bij kinderen. Tijdens de eerste twee dagen behandelen we dezelfde basisprincipes en technieken van hypnose als in de opleiding voor acute en geplande zorg. De laatste twee dagen richten zich specifiek op de unieke aspecten van het werken met kinderen. Dit omvat communicatie, aangepaste hypnosetechnieken, en het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving voor jonge patiënten. Lees ook dit artikel over medische kinderhypnose.l

Beide opleidingen volgen

Omdat de eerste twee dagen van de opleiding medische hypnose acute en geplande zorg en medische hypnose voor kinderen  identiek zijn, kun je eenvoudig overstappen naar de andere opleiding door alleen dag drie en vier te volgen. Dit biedt je de flexibiliteit om je kennis en vaardigheden uit te breiden zonder onnodige herhaling.

Onze opleidingen zijn ontwikkeld door ervaren professionals en bieden een uitgebreide en praktijkgerichte training. Of je nu in een ziekenhuis werkt, in een privépraktijk, of je eigen hypnosepraktijk wilt starten, onze opleidingen bieden de benodigde kennis en tools. Neem contact met ons op voor meer informatie. Schrijf je in voor de opleiding die het beste bij jouw behoeften past.

Wat leer je bij de opleiding medische hypnose

In slechts vier dagen leer je tijdens de opleiding medische hypnose op een andere manier te communiceren met je patiënten waardoor er een andere neurobiologische reactie in de pijnmatrix kan plaatsvinden en de pijnrespons kan worden verminderd of voorkomen. In deze opleiding leer je hoe je eenvoudige hypnosetechnieken kunt toepassen om pijn en angst weg te nemen. Daarnaast leer je krachtige technieken voor natuurlijk anesthesie.

Kennis van eenvoudige communicatietechnieken gericht op het comfort van de cliënt en eenvoudige en krachtige technieken om pijn- en angst te bestrijden brengt de medische professional een set krachtige communicatietools voor de omgang met patiënten. In de praktijk blijkt dit tijd- en kostenbesparend te zijn. Het maakt ook een verschil voor de professional om zelf minder blootgesteld te worden aan angstige patiënten, dan wel in staat te zijn de angst van de patiënt snel om te buigen.

De laatste jaren is de belangstelling voor hypnosetechnieken in de medische zorg enorm toegenomen. De reden hiervoor is dat steeds meer onderzoeken de krachtige werking van hypnose aantonen op tal van terreinen waaronder pijnbestrijding. Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve werking van hypnose bij het prikkelbaredarmsyndroom. Daarnaast komt er steeds meer aandacht voor de kracht van het geven van suggesties aan een patiënt. Het geven van een negatieve suggestie kan een nocebowerking oproepen, het geven van een positieve werking kan een placebowerking oproepen. Tal van onderzoeken laten hierin de sterke mind/body relatie zien.

De kernpunten van onze opleiding medische hypnose

  • Comfortabel communiceren met patiënten (OMNI Mind Talk).
  • Het mind model van hypnose over de rol van het onderbewustzijn in het creëeren van pijn en angst.
  • Hoe het mind model ingezet kan worden om pijn en angst te bestrijden.
  • De regels van het onderbewustzijn. Begrijpen wat hypnose is, hoe het werkt, gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek.
  • Zelfhypnose en hoe het zenuwstelsel krachtig ondersteund kan worden.
  • Gevorderde zelfhypnose voor het pijnongevoelig maken van delen van het lichaam.

Wat artsen zeggen over de opleiding medische hypnose

“Deze cursus is cum laude geslaagd: dik verdiende 10! Wat een goed verzorgde cursus!! Erg veel geleerd in deze 4 daagse cursus. Goede variatie tussen theorie en praktijk. De vaart zat er goed in, maar het was zo boeiend dat ik het jammer vond dat de cursus afgelopen was. Maar duidelijk is wel dat HypnoseMentor veel te bieden heeft dus ik ga hier zeker vervolgcursussen volgen.

Ina Oostrom is in nederland een absolute autoriteit op het gebied van Hypnose en Hypnotherapie. Ze heeft enorm veel kennis en ervaring en geeft daarnaast op een boeiende enthousiaste wijze les. Er was veel gelegenheid om praktisch aan de slag te gaan. Ook de theorie wordt goed gegeven en ze geeft veel aanwijzingen (lectuur tafel met zeer interessante artikelen en boeken) hoe je zelf dit kunt uitdiepen.”

“Zowel theoretisch als praktisch van een heel hoog niveau. Heel veel geleerd tijdens de Medische hypnose en vervolg Hypnotherapie opleiding, mede dankzij de inzet, kwaliteiten, ervaring en kennis van… Verbazingwekkend zo goed als de geleerde technieken in de praktijk werken. Inzet, kwaliteiten, ervaring en kennis van Ina om de onderwerpen goed over te kunnen brengen”

Meer over de OMNI opleiding medische hypnose

  • DE OMNI opleidingen zijn ISO 9001 gecertificeerd
  • De technieken voor het in hypnose brengen welke door OMNI worden geleerd, zijn onderzocht door de Universiteit van Zurich door de onderzoekers Mike Brügger en Nuno M. P. de Matos. Je leert evidenced based technieken.
  • OMNI Hypnosis Training Center® heeft meer dan 40 jaar ervaring in opleiding medische hypnose.

Introductie en instapcursus

Wat is medische hypnose en hoe verschilt het van reguliere hypnotherapie?

Medische hypnose richt zich specifiek op het verlichten van fysieke en psychologische symptomen in een klinische setting. In plaats van zich te beperken tot reguliere hypnotherapie, behandelt medische hypnose medische aandoeningen zoals pijn, angst, stress en bereidt het patiënten voor op operaties. Vaak dient het als een aanvulling op conventionele medische behandelingen.

Is hypnose veilig om te gebruiken tijdens medische procedures, zoals operaties?

Ja, getrainde professionals passen hypnose veilig toe. Hypnose helpt aantoonbaar bij het verminderen van angst, verlaagt de behoefte aan anesthesie, en versnelt de hersteltijd. In sommige gevallen fungeert hypnose zelfs als alternatief voor anesthesie, afhankelijk van de procedure en de conditie van de patiënt. Meestal combineren professionals hypnose dan met plaatselijke verdoving.

Welke medische specialismen maken gebruik van hypnose?

Diverse medische specialismen, zoals anesthesiologie, tandheelkunde, oncologie, verloskunde, psychiatrie, sportgeneeskunde en gastro-enterologie, passen hypnose toe. In deze velden helpt hypnose patiënten te ontspannen, pijn te beheersen, angst te verminderen en bijwerkingen van behandelingen te verlichten. Het biedt een waardevol hulpmiddel om zowel fysieke als psychologische zorguitkomsten te verbeteren.

Eerst oriënteren alvorens in te schrijven op de opleiding medische hypnose?

Wil je je eerst oriënteren voordat je je inschrijft voor een opleiding medische hypnose? Schrijf je dan in voor de instapcursus hypnose van een halve dag, die in Amsterdam wordt gehouden.Je krijgt hier antwoorden op vele vragen rondom hypnose en leert al om iemand in hypnose te brengen. Je kunt ook overwegen om aan te melden voor een gratis introductie hypnose of een uitgebreide online introductie hypnose volgen.

 

Gerelateerde informatie