Twee hypnose staten op grond van de OMNI-hypnose inducties, gebaseerd op de methodes van Dave Elman en Gerald Kein, zijn wetenschappelijk gevalideerd.
De Universiteit van Zürich heeft samen met OMNI Hypnosis International / Hypnose.NET GmbH een baanbrekende studie gepubliceerd waar in twee hypnose staten zijn aangetoond. Deze studie werpt nieuw licht op hoe ons brein hypnose ervaart. Het onderzoek maakt deel uit van het HypnoScience®-project. Het vormt een grote stap voorwaarts in het begrijpen en accepteren van hypnotherapie. Dit geldt zowel voor de samenleving als de geneeskunde.
Twee hypnose staten in beeld gebracht
De studie is uitgevoerd met 50 gezonde en hypnose-ervaren proefpersonen. Ze toont aan dat hypnose leidt tot specifieke veranderingen in de functionele connectiviteit van de hersenen. De resultaten bevestigen dat hypnose zowel zichtbaar als meetbaar is in de hersenen. Ze onthullen ook het bestaan van minstens twee verschillende hypnotische staten: Somnambulisme en de Esdaile-staat. Dit onderwerp is controversieel binnen de wetenschappelijke gemeenschap. De bevindingen breiden ons begrip van hypnose aanzienlijk uit. Over het algemeen bestaat er weinig consensus over de neurale mechanismen van hypnose. Ook hier levert de studie een waardevolle bijdrage. Ze draagt bij aan de discussie over welke hersengebieden betrokken zijn tijdens hypnose.
Standaardisatie en reproduceerbaarheid
De OMNI hypnose inducties, gebaseerd op de methodes van Dave Elman en Gerald Kein, zijn wetenschappelijk gevalideerd. Onderzoekers hebben aangetoond dat de resultaten extreem robuust zijn; hypnose is namelijk zichtbaar door de veranderde functionele connectiviteit in de hersenen. Met andere woorden, je kunt in de MRI-scanner direct zien wanneer de hersenen in hypnose zijn. De gegevens bevestigen dat de staat van Somnambulisme en Esdaile betrouwbaar wordt bereikt met onze gestandaardiseerde en reproduceerbare methoden, zelfs in uitdagende scanneromgevingen, zoals kleine ruimtes en lawaai. Dit is cruciaal, omdat eerdere studies vaak inconsistente resultaten opleverden door een gebrek aan coherente methodologische standaarden. De nauwkeurig gestandaardiseerde OMNI hypnose inducties, die elke getrainde OMNI hypnotherapeut kan reproduceren, zullen dit probleem in de toekomst verhelpen.
Vergelijkingen met Propofol en LSD
Interessant genoeg vertoonden de proefpersonen in Somnambulisme (1) vergelijkbare patronen in sommige gebieden van de hersenen als degenen bij wie anesthesie werd opgewekt met Propofol. In hypnose ben je je echter altijd volledig bewust, dus de staat zijn niet vergelijkbaar. Van Propofol wordt gezegd dat het een ontspannend en euforisch effect heeft, een waarneming die ook vaak wordt ervaren in hypnose.
In de Esdaile-staat (2) rapporteerden de proefpersonen vaak een veranderde lichaamsperceptie of een volledige “ontkoppeling” van het lichaam. Blijkbaar worden deze waarnemingen geassocieerd met gewijzigde koppelingsmechanismen van de corticale somatosensorische integratiesystemen in de hersenen, zoals vaak wordt gevonden in bewustzijnstoestanden die door LSD (en andere drugs) worden opgewekt. De auteurs wijzen erop dat verdere studies nodig zijn om deze hypothese te bevestigen.
1) Somnambulisme: Een diepe staat van hypnose, die een voorwaarde is voor moderne en ontsluierende hypnotherapie (Regressie naar Oorzaak), maar ook voor het mogelijk maken van pijnverminderende sensaties (hypno-analgesie), tandheelkundige werkzaamheden of pijnvrije bevallingen.
2) De Esdaile-staat is een zeer diepe vorm van hypnose waarin men een mentale euforie kan ervaren. Deze staat leidt automatisch tot volledige afwezigheid van pijn (hypno-anesthesie) en brengt daarnaast andere opwindende effecten met zich mee die nog niet volledig zijn onderzocht. Therapeuten kunnen de Esdaile-staat effectief inzetten bij de behandeling en begeleiding van burn-out cliënten, bij pijnbestrijding en voor algemeen herstelwerk. Bovendien maakt deze staat het mogelijk om grote chirurgische ingrepen uit te voeren zonder het gebruik van pijnmedicatie of chemische anesthesie.
Betekenis van twee hypnose staten voor de praktijk
Deze resultaten hebben een directe invloed op onze praktijk en trainingsmethoden; ze versterken de effectiviteit enwetenschappelijke aard van onze benaderingen en openen nieuwe wegen voor het gebruik van hypnose in de geneeskunde en therapie, waardoor hypnose een belangrijk hulpmiddel wordt in de moderne gezondheidszorg.
Link naar het onderzoek: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2023.1286336/full
Wil je een hypnoseopleiding volgen met een solide wetenschappelijke onderbouwing, meld je dan aan voor de OMNI hypnose opleiding.
Lees ook het artikel over wat 20 jaar wetenschappelijk onderzoek onthult over hypnose