Visual met MRI scan

Hypnose wetenschappelijk bewezen

Het is wetenschappelijk bewezen dat in hypnose bepaalde lichaamsfuncties veranderen. De persoon gaat langzamer ademen, de bloeddruk zakt en de hersenen bevinden zich in een staat tussen wakker zijn en slapen in. De bloeddruk kan op grond van hypnose veranderen en de hoeveelheden en samenstelling van hormonen, de stofwisseling en de werking van het immuunsysteem kan worden gestimuleerd.

 De MEG Akademie in Tübingen heeft een metastudie verricht naar de werkzaamheid van hypnotherapie en komt tot het volgende overzicht van 200 onderzoeken . Daaruit komt naar voren dat resultaten worden geboekt met hypnose bij tal van problemen zoals angst, fobieën, examenvrees, Posttraumatisch Stresssyndroom (PTSD), fibromyalgie, hoofdpijn, prikkelbaar darmsyndroom (PDS) , bulimia, slapeloosheid, seksuele problemen, artritis, asthma, hemofilie, hoge bloeddruk, chronische pijn, zelfhypnose en natuurlijke anesthesie bij bevallingen, angsten en emoties na hartoperaties, voorkomen van misselijkheid en braken bij chemotherapie, verminderen negatieve psychologische effecten na kanker, migraine, diverse technieken rondom en tijdens operaties, pijnbestrijding, psoriasis, tinnitus, hypnose bij brandwonden, verslavingen, stoppen met roken, (over)gewicht, bedplassen, wratten.

Hypnose helpt om veranderingen in de hersenen aan te brengen

De hypnotische trance and dat geldt eveneens voor meditatie brengen in de hersenen een aantal fascinerende processen en fenomenen opgang volgens onderzoeker Ulrike Halsband van de Universiteit van Freiburg. Moderne technieken zoals EEG, PET en MRI kunnen deze zichtbaar maken. De uitwerkingen van de hypnotische trance is zwart op wit terug te lezen via deze nieuwe technieken en daaruit komt naar voren dat hypnose tot veranderingen in het menselijke brein leidt.

Om deze veranderingen te kunnen begrijpen en interpreteren is het belangrijk dat mensen hun weerstand tegenover hypnose overwinnen volgens Ulrike Halsband.