Hypnose met houtskoolIn 1866 was het mesmerisme zo bekend dat ook kinderen ermee vermaakt konden worden. Althans dat dachten ze. In zijn boek ‘The art of Amusing’ vertelt Frank Bellew hoe je dat moeten doen.
“..Een goede grap op een feestje kun je uithalen door te beweren dat je mensen kunt magnetiseren. Je moet natuurlijk eerst het gesprek al een beetje die richting sturen voordat je kunt verkondigen dat je zelf ook die wonderlijk gave bezit. Na nog wat overtuigende mededelingen stel je voor om het te bewijzen..”
“Nou, ik zal proberen iemand in het gezelschap te vinden die gevoelig is voor de magnetische invloed. Er zijn maar weinig mensen met deze gevoeligheid; de persoon moet een verfijnd en krachtig zenuwstelsel hebben. Weinig mensen kunnen lang genoeg in mijn ogen kijken om onder invloed te geraken. Plotseling onderbreken kan ernstige zo niet fatale gevolgen hebben. Het hart en andere vitale organen kunnen uitvallen.

Nu je publiek volledig onder de indruk is begin je in de ogen te kijken van verschillende mensen, je maakt passes, drukt op hun handen enz. alsof je zoekt naar het juiste temperament. Uiteindelijk ga je naar je voorgenomen slachtoffer en spreekt alleen nog met hem. Je zet hem in een stoel en gaat even naar een andere ruimte om voorbereidingen te treffen. Daar neem je twee borden met op elk een beker water. Eén bord moet grondig zwart gemaakt worden met het roet van een kaars of lamp. Daarna draag je beide borden naar het gezelschap en geeft het beroete bord aan het slachtoffer .
Voordat je begint met operatie, moet je het publiek waarschuwen dat absolute stilte noodzakelijk is en dat ze in strikte stilte moet observeren. Het minste woord of de zachtste uitroep zal de betovering verbreken, en veroorzaakt pijnlijke effecten voor zowel de magnetiseur als de proefpersoon. Je vertelt hoe, na eenmaal verstoord te zijn op deze manier, je vijftien minuten lang de meeste pijnlijke scheuten in je neus had doordat je juist op het moment van onderbreking daar je vinger had. Dit alles is om te voorkomen dat iemand door een uitroep de truc aan je slachtoffer verraadt.”
“Je zit nu tegenover je proefpersoon. Je vraagt hem om zijn ogen op jouw ogen gericht te houden en de bewegingen van je vingers te imiteren.
Dan begin je. Eerst dompel je je vinger in de beker water en tekent iets in het midden van je neus; Hij doet hetzelfde; dan wrijf met je vingers over de bodem van je bord en trek je je vinger over je kin. Hij volgt je voorbeeld en maakt een zwarte vlek op zijn gezicht.

Je wrijft weer over de bodem van het bord en trek je vinger over je neus. Zo ga je enkele minuten verder tot het slachtoffer zichzelf vol gesmeerd heeft met roet. Je staat dan op en complimenteert hem met zijn standvastigheid waarmee hij de beproeving onderging, maar dat hij een te krachtig zenuwstelsel heeft om op in te werken.
Het slachtoffer zal na deze complimenten over het algemeen opstaan met een zelfgenoegzame glimlach. Op dit punt zal het publiek in het algemeen in lachen uitbarsten.
Het slachtoffer ziet er verbaasd uit -hetgeen nog meer gelach veroorzaakt, denkt dat ze lachen om jouw falen en sluit zich aan bij de vrolijkheid.

Hypnose met houtskoolHet toppunt van de vrolijkheid wordt bereikt door de overhandiging van een spiegel aan de ongelukkige die meestal beteuterd kijkt en er de lol niet van inziet.
Kennelijk bleef het een leuk spel en niet alleen in Amerika want bijna 90 jaar later, toen het mesmerisme al ingeruild was voor de hypnose, dook het in Duitsland op in de verzamelplaatjes van het merk ‘Echte Wagner’ margarine maar nu onder de naam ‘Ich kann hypnotisieren’.

2018 Johan Eland

========

Wil je vrijblijvend kennismaken met hypnose, kom dan naar een van onze hypnose instapcursussen.