tabletten

De bijwerkingen van hypnose

Mijn motto was altijd: “Hypnose is een behandeling zonder medicijnen en daarom zonder bijwerkingen. Toen werd ik attent gemaakt op het volgende: De bijwerkingen van hypnose lees je niet in de bijsluiter of op de website.

Ellenlange bijwerkingen op de bijsluiters van medicijnen

Ieder kent de bijsluiters van medicijnen die als patiënteninformatie ter beschikking worden gesteld, met daarop alle belangrijke informatie voor de gebruiker. Daartoe behoort o.a. de werking van het middel, de juiste manier van gebruik, vorm en dosering en de toepassingen ervan. De meeste ruimte op het document wordt meestal ingenomen door een lijst met mogelijke bijwerkingen. Bijwerkingen zijn effecten die bij een correcte inname van het geneesmiddel kunnen optreden. De Duitse farmacoloog Gustav Kuschinsky (1904-1992) zei ooit:

“Wanneer men beweert dat een substantie geen bijwerkingen heeft, dan ontstaat een sterk vermoeden dat er ook geen hoofdwerking bestaat.”

Veel mensen zijn bang van de mogelijke bijwerkingen. Ik ben ervan overtuigd dat op grond van deze verwachting de bijwerkingen zich ook kunnen voordoen. Daartoe behoort ook het effect dat precies die bijwerkingen optreden die door de arts in een persoonlijk gesprek benoemd zijn. Een arts is een autoriteit en zijn/haar uitspraken werken als waakhypnose. Uitspraken zoals bijvoorbeeld de volgende. “Vaak kun je last krijgen van maagproblemen als je het medicijn langer slikt. Mocht je last krijgen van maagzuur of buikpijn, meld je dan, dan kan ik een maagbeschermer voorschrijven.”
Zieke mensen zijn voor een deel meer beïnvloedbaar dan iemand die gezond is waardoor zulke opmerkingen gemakkelijker in het onderbewustzijn worden opgenomen en daar als overtuiging kunnen worden vastgelegd. En daarmee kan een genoemde bijwerking ontstaan. Het is daarom niet alleen de werkzame stof op zich die de ongewenste bijwerkingen oproept.
Medicijnen om bijwerkingen tegen te gaan zijn een belangrijk gemeengoed geworden.
Ook medicijnen op natuurlijke basis kunnen symptomen oproepen die op bijwerkingen lijken. Meestal houdt dat verband met een allergie ten aanzien van de stof of een overdosering.

Elke substantie die wordt ingenomen heeft een werking.

In het beste geval heeft de ingenomen stof het gewenste effect. In het slechtste geval ontstaan ongewenste en belastende neveneffecten. In het neutrale geval ondervindt de patiënt verbetering noch verslechtering. Er zijn geen merkbare effecten, maar dat wil niet zeggen dat er geen effect is, of zoals Gustav Kuschinsky beweert werkt het middel niet voor het doel waarvoor het bestemd is.

Hypnose is een behandeling zonder substantie

Puur logisch gezien zou je kunnen redeneren dat er na een hypnosesessie geen bijwerkingen zijn, omdat er geen substanties worden toegediend. Maar wat als iemand de overtuiging heeft dat er bijwerkingen kunnen optreden? Ik heb al opgemerkt dat de verwachting van bijwerkingen deze kunnen produceren. Gelukkig kan ik de lezer geruststellen. Hypnose heeft nog nooit een bijsluiter gehad.

Mensen weten dat medicijnen bijwerkingen hebben. Dat is een feit. Deze bijwerking zijn bewezen, ze bestaan. Op de bijsluiters staan deze duidelijk beschreven met de frequenties waarin ze optreden. Bij de vermelding ‘zeer vaak’ gaat het om meer dan 10% van de gevallen, bij de vermelding ‘vaak’ gaat het om 1-10% van de gevallen, bij ‘incidenteel’ gaat het om 0,1 tot 1% van de gevallen, bij ‘zelden’ gaat het om één op de 1000-10.000 gevallen en bij ‘zeer zelden’ gaat het om minder dan één op de 10.000 gevallen. Onbekend betekent dat de frequentie op grond van de beschikbare data niet in te schatten is.
Terug naar hypnose. Omdat de cliënt geen substantie inneemt en ook geen lijst met mogelijke bijwerkingen gezien heeft – omdat zo’n lijst niet bestaat – verwacht hij/zij ook geen bijwerkingen.

Zonder substantie geen bijwerkingen!

Veel mensen vragen mij tijdens het voorgesprek of de symptomen zich kunnen verergeren door de hypnose. Mijn antwoord is altijd een helder nee!
Wanneer de cliënten niet verwachten dat de symptomen zich kunnen verergeren, dan gebeurt dat ook niet. Ik heb dan ook nog nooit een reactie terugontvangen dat de symptomen zich blijvend verergerd hebben. Daarbij de volgende aantekening: Het is gebeurt dat bijvoorbeeld een allergie onmiddellijk na de sessie korte tijd verergerde om vervolgens helemaal te verdwijnen. Net alsof het lichaam alles eruit gooit om daarna volledig te genezen.
In het ergste geval treedt er geen verandering op na een sessie. In zo’n geval werken we een tweede of derde maal aan hetzelfde thema. Naar mijn ervaring heeft hypnose geen ongewenste, negatieve bijwerkingen.

Bijwerkingen van hypnose

Nu denk je wellicht: Weet Sandra nog wel wat ze schrijft? Ze spreekt zichzelf hier tegen. Dan los ik nu dat raadsel op.
Tijdens mijn werk als hypnotherapeut heb ik telkens weer cliënten die mij laten weten dat na één hypnosesessie symptomen zijn verdwenen waar we helemaal niet aangewerkt hebben.
Een 47-jarige verpleegster kwam voor afvallen. Na twee sessies voor dit onderwerp was het scheelkijken van één van haar ogen, dat ze al sinds haar jeugd had, nagenoeg verdwenen. En natuurlijk was ze ook afgevallen.
Een 32-jarige moeder was heel erg agressief naar haar kinderen toe. Ze voelde zich daar heel erg slecht over en wilde rustiger en beheerster reageren. Dat doel heeft ze binnen één sessie bereikt. Echter na een paar weken liet ze me weten dat ze na de sessie ook geen last meer had van hoofdpijn en daarvoor had ze daar meerdere malen per week last van. Dit probleem hadden we tijdens de sessie niet behandeld.
Een 35 jarige vrachtwagenchauffeur kwam om af te vallen. Hij wilde afkomen van zijn chokoladeverslaving. Na twee maanden na de eerste en enige sessie liet hij mij per e-mail weten dat hij sindsdien geen zoete dingen meer at. Het was interessant dat sindsdien ook de uitslag in zijn nek was verdwenen waar hij al drie jaar last van had.

Hypnose heeft positieve bijwerkingen!

Wij weten niet of de symptomen van een mens verschillende oorzaken heeft of één en dezelfde. Wellicht kwam de hoofdpijn van de moeder door stress vanwege de agressiviteit. Of het kende dezelfde oorzaak waardoor het met de hypnotherapie werd opgelost.
Misschien kwam de huiduitslag van de vrachtwagenchauffeur van een teveel aan suiker. Of werd hetzelfde minitrauma opgelost dat zijn chocoladeverslaving had veroorzaakt. In ieder geval verheugen de cliënten zich erover dat het verdwenen is.

En dat zijn geen bijwerkingen.

Mocht je nog zoeken naar mogelijke bijwerkingen van hypnose en bijvoorbeeld denken aan  het oproepen van een epileptische aanval bij iemand die epileptisch is, dan is dat duidelijk toch geen bijwerking.
Als een persoon met reumatische klachten gedurende langere tijd een middel tegen reuma inneemt, dan kan hij/zij een maagzweer krijgen. Dat is een bekende bijwerking van dergelijke geneesmiddelen. Reuma en een maagzweer zijn twee verschillende dingen.
Een persoon met epilepsie die een epileptische aanval krijgt, heeft last van wat er al is. Daar komt bij dat je in Duitsland iemand alleen met epilepsie mag behandelen als je daartoe gecertificeerd bent en dan weet je hoe je daarmee om kunt gaan. Bij twijfel stuur je je cliënten door naar een competente collega die er ervaring mee heeft.

Hypnose kan positieve bijwerkingen hebben. Vaak verdwijnen symptomen die we niet expliciet behandel hebben.

Wat hebben wij een mooi beroep!

Sandra Blabl.
Met toestemming uit het Duits vertaald. Oorspronkelijke titel: Mit diesen Nebenwirkungen musst du nach einer hypnose rechnen