Argumenteren

Ongecategoriseerd
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Introductie

Argumenteren gaat over het communiceren met anderen met de bedoeling ze te overtuigen. Er zijn allerlei regels voor het juist argumenteren. Als therapeut is het belangrijk om meer kennis te hebben over de basisregels van argumenteren. Argumenten kunnen onwaar zijn of er kan een argumentatie worden gebruikt die niet geldig is. Met de kennis van deze cursus krijg je meer inzicht in hoe je zelf op een geldige manier kunt argumenteren en kun je ontdekken wanneer anderen je proberen te overtuigen met ongeldige argumentaties, drogredenen of zelfs misleiding.

Cursus inhoud

Introductie
In deze module worden de onderwerpen van de cursus uiteengezet

  • Introductie tot het cursusmateriaal
  • Wat is argumenteren
    03:52
  • Ondersteuning door de docent
  • Redeneren en argumenteren
  • Overtuigen
  • De aard van een gegeven

Logisch redeneren
Aan argumentatie gaat een juiste (deugdelijke) redenatie vooraf. Daarom wordt in deze leseenheid ingegaan op wat er komt kijken bij juist redeneren.

Redeneerwijzen
Om te achterhalen of er sprake is van een redenering kunnen we wat hulpmiddelen inzetten. Verder kun je kijken op welke manier er geredeneerd wordt. Wordt een bepaalde structuur of procedure gevolgd. Een redenering kun je gemakkelijker ontleden met kennis over verschillende manieren van redeneren.

Mind map
Hoe je redeneringen kunt verzamelen in een mind map

Visualisatie van een redenering
Om een redenering te analyseren kun je deze ontleden en in een schema plaatsen. Dat is het onderwerp van deze les.

Propositionele logica
Propositionele logica houdt zich bezig met redeneringen over proposities (premissen). Een redenering is logisch geldig wanneer in alle gevallen waarin de premissen waar zijn, de conclusie ook waar is.

Toulmin model
In de voorgaande lessen heb je gezien hoe een redenering in structuur uitgewerkt kan worden om na te gaan of de redenering geldig is.

Overtuigen
Met goede argumenten alleen ben je er nog niet. Wat je te bieden hebt moet ook de ander overtuigen.

Beoordelen argumenten
Nu komt aan de orde hoe je argumenten en conclusies kunt beoordelen.

Drogredenen
Drogredenen zijn foutieve redeneringen of het overtreden van een discussieregel. In deze leseenheid komen een aantal drogredenen aan bod.

Praktische toepassingen
Je hebt nu veel informatie zien langskomen over redeneren en argumenteren. Zoals je wel begrepen zult hebben is het een vakgebied dat bijzonder complex kan worden. Daarom gaan we ons nu richten op wat praktische toepassingen ervan.

Eindtoets
Dit is de eindtoets van de cursus

Afronding

Want to receive push notifications for all major on-site activities?